Yağ Soğutucu Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Yağ Soğutucu Nedir - Arıza Belirtileri Nelerdir

Motorun ve şanzımanın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yağa ihtiyacı vardır. Yağsız kalmış olan motor parçaları aşırı ısınır ve kırılarak motorun zarar görmesine neden olur.

Otomobillerde motor ve şanzıman sistemi düzenli olarak yağlanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede hareketli olan parçaların birbirine sürtünmeleri engellenir ve soğutularak iyi durumda kalması sağlanır. Motor ve şanzıman yağları yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olarak üretilmişlerdir. Eğer aracın motoru ya da şanzımanı bu sıcaklığı aşarsa o zaman yağın özelliği de kaybolur ve kendisinden beklenen görevi yerine getiremez. Bu araç ve motorun tüm parçaları için iyi olan bir durum değildir.

Motor ve şanzımanın yağının istenilen sıcaklık aralığında kalmasını sağlamak amacıyla yağın pompalandığı sistem içerisine yağ soğutucu yerleştirilir. Her motor tipinde bulunmayan soğutucu, yüksek performans gerektiren otomobillerde yani SUV, kamyon, otobüs, yarış arabası gibi araçlarda bulunur. Bu parça isteğe bağlı olarak sonradan da eklenebilir. Özellikle de çok sıcak bir bölgede yaşıyorsanız bu durumda motor için mutlaka gereklidir. Bazı araçlarda hem motor hem de şanzıman yağı soğutucusu vardır. 

Yağ Soğutucu Ne İşe Yarar?

Yağ soğutucular, motorun soğutma sisteminin önüne yerleştirilir ve küçük bir radyatör şeklindedir. Bazı araçlarda ise sistem soğutma radyatörünün altında olur. Görevi içinden geçen sıcak yağın istenilen ısı miktarına düşürülmesini sağlamaktır. Hava veya motor soğutma suyu bu yağın tekrar normal sıcaklık değerine ulaşmasını sağlar. Bu döngü aracın motorunun çalıştığı süre boyunca devam eder. Bu sayede hem yağın hem de motorun ömrü uzatılmış olur. Bu sistemin sürücüler için en büyük dezavantajı daha fazla yağa ihtiyaç duyuluyor olmasıdır.

Yağ Soğutucu Bozulursa Ne Olur?

Yağ soğutucularla ilgili sorun genelde yaşanmaz. Yani aracın rutin olarak yağını suyunu değiştirdiğinizde motorun ömrü kadar dayanıklıdır. Bazı durumlarda ise aracın motor ve yağ bakımları her ne kadar düzgün yapılıyor olsa da yine de zamanla yıpranarak bozulabilir.

Yağ soğutucusu arızalarının belirtileri ise şöyledir:

  • Motor kontrol uyarı lambası yanar.
  • Yağ basınç uyarı lambası yanar.
  • Motor performansında, ani hızlanmalarda düşüş yaşanır.
  • Motor harareti yükselir.
  • Motorda titreme, tekleme ve stop etme problemleri görülür.
  • Motor aşırı gürültülü çalışmaya başlar.
  • Egzozdan duman çıkar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.06.2020

Trafik Sigortası Zorunlu mudur

29.04.2020

Denizli Sürücü ve Ehliyet Kursları

23.03.2020

Proton Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

30.03.2020

Trafikten Men Cezasını Gerektirecek İhlâller