Yan Ayna Nedir

ABONE OL
Yan Ayna Nedir

Otomobillerin ön sağ ve sol direklerinde bulunan sabit aynalar yan ayna olarak tanımlanır. Yan aynaların görevleri aracın sağından ve solundan gelen diğer araç ve yayaları göstermektir. Bunun için yan aynalar yerleştirilirken sürücüye özel olarak ayarlanabilir açılarla monte edilir. Otomobil kullanıcıları için önemli bir asistan görevi yapan yan aynalar, şerit değiştirirken akan trafiğin durumunu izleyebilmeye imkan tanır. Yan aynaların mercekleri terstir. Bazı aynalar çift bölmeli camla üretilmiş olduğundan dolayı görüş açısının artırılması sağlanır. Yan aynalar yakını uzaktaymış gibi gösterir.

Yan aynalar kendi içerisinde de çeşitlerine ayrılmıştır.

Yan Aynaların Özellikleri Nelerdir?

Bundan 40–50 yıl öncesine kadar gittiğimizde otomobillerde kullanılan aynalar yalnızca sol tarafta bulunuyordu. Nedeni ise o günün şartlarında ikinci bir aynaya ihtiyaç duyulabilecek trafiğin olmamasıydı. Daha sonrasında araç trafiğinin artması ve otomobillerin hız limitlerinin yükselmesi aynaların sağ tarafa da konulasın imkan tanıdı.

Yan aynaların kendi içerisinde çeşitlendirilmiş olduğunu yukarıda belirtmiştik. Buna göre çeşitleri aşağıda sıralayabiliriz.

  • İçten mekanizmaya sahip olan yan aynalar,
  • Elektrikli ve kumanda ile çalışabilen yan aynalar,
  • Kumandadan yön kontrolü yapılabilen ve katlanabilen yan aynalar,
  • Elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar,
  • Karartmalı yan aynalar,
  • Çift merceğe sahip olan yan aynalar,

Yan Ayna Ayarı Nasıl Olmalı?

Yan aynaların kişiye özel olduğunu söylemiştik. Bunun için her yan ayna ayarlanabilir özelliğe sahiptir. Ayarlama şekilleri farklı olsa da bu aynalardaki amaç sürüş konforunu artırmaktır. Bunun için direksiyon koltuğuna oturulduğunda ilk kontrol edilmesi gereken donanımların başında gelir. Özellikle yeni ve ilk kez kullanılan bir araca oturulduğunda ayarlanması şarttır.

Ayar işlemi yapılırken şoför koltuğuna oturmalı ve hiçbir yere hareket etmeden oturuş pozisyonuna göre görüş açısının ayarlanması gerekir. Yan ayna ayarlarken kör nokta bırakılmaması önemlidir. Ancak her ne kadar dikkat ediliyor olsa da aynaların göremeyeceği kör noktalar vardır. Yan aynayı ayarlarken hem yan tarafı hem de arka tarafı gösterebilecek konuma getirmeniz gerekir.

Yan Ayna Ayarı Nasıl Olmamalı?

Yan aynanızın görüş mesafesi içerisinde aracınızın ön kapısını görebiliyorsanız bu çok fazla kör nokta bırakacağınız anlamına gelir bunun içinde yanlıştır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.10.2020

Kriko Nedir - Nasıl Kullanılır

17.10.2022

2. El Araç Değeri Hesaplama Kriterleri

10.06.2021

2022 Audi Q7 İncelemesi

20.05.2021

Sürücü Belgesi Almak Ne Kadar Sürer