Yaşlı Sürücülerin Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gerekenler
Yaşlandıkça eklemleriniz sertleşebilir ve kaslarınız zayıflayabilir. Yaşlı kişiler arasında yaygın olan eklem iltihaplanmaları, araba kullanma becerisini etkileyen bir faktördür. Yaşlandığınızda, geriye bakmak için başınızı çevirmeniz, direksiyonu hızlıca çevirmeniz veya güvenli bir şekilde fren yapmanız zor olacaktır.
Yaşlı Sürücülere Uyarılar
- Ağrı, sertlik veya romatizma sürüşünüze engel oluyorsa mutlaka doktorunuza görünün.
- Mümkünse, otomatik şanzımanlı, hidrolik direksiyonlu, hidrolik frenli ve büyük aynalı araba sürün.
- Gücünüzü ve esnekliğinizi korumak ve hatta geliştirmek için fiziksel olarak aktif olun ve egzersiz yapın.
Yaşlı Sürücülerde Görme Kaybı
Görme yaşlandıkça değişebilir. İnsanları, nesneleri ve hareketleri doğrudan görüş alanınızın içinde görmek zor olabilir. Sokak veya trafik işaretlerini okumak ve hatta tanıdık yerleri fark etmek daha uzun sürebilir. Geceleri olayları net olarak görmekte zorlanabilirsiniz. Karşıdan gelen farlardan veya sokak lambalarından kaynaklanan parlama bir sorun olabilir. Glokom ve katarakt gibi göz hastalıkları ve bazı ilaçlar görme sorunlarına neden olabilir.
- 65 yaşında veya daha büyükseniz, her yıl göz muayenenizi yaptırmanız gerekir.
- Sürüş sırasında uzağı görmek için gözlüğe veya lense ihtiyacınız varsa,araba sürerken mutlaka takın.
- Karanlıkta görmekte güçlük çekiyorsanız geceleri sürüşe devam etmeyin.
- Güneşin doğrudan görüş hattınızda olabileceği gün doğumu ve gün batımı sırasında araba kullanmaktan kaçınmaya çalışın.
İşitme Sorunları
Yaşlandıkça işitme duyunuz da değişecek hatta kendi arabanızdan gelen sesleri fark etmeyebileceksiniz. Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız o zaman araç kullanmayı yeniden gözden geçirebilirsiniz.
- 50 yaşından sonra en az 3 yılda bir işitme duyunuzu kontrol ettirin.
- İşitme ile ilgili endişelerinizi doktorunuza anlatın.
- Sürüş sırasında aracın içini olabildiğince sessiz tutmaya çalışın.
Yavaş Reaksiyon ve Refleksler
Yaşlandıkça refleksleriniz yavaşlayabilir ve geçmişte yapabildiğiniz kadar hızlı tepki veremeyebilirsiniz. Daha kısa bir dikkat süreniz olduğunda iki şeyi aynı anda yapmazsınız. Sert eklemler veya zayıf kaslar hızlı hareket etmeyi zorlaştırabilir. Parmaklarınızda ve ayaklarınızda his kaybı veya karıncalanma, direksiyonu çevirmeyi ve ayak pedallarını kullanmayı zorlaştırabilir.
Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.