Yeni Ehliyet Kaç Yıl Geçerli

ABONE OL
Yeni Ehliyet Kaç Yıl Geçerli

İlk kez ehliyet alacak olan kişilere artık çipli ehliyetler veriliyor. 2016 yılından bu yana verilen bu yeni ehliyetlerdeki amaçlardan birisi de artık ömür boyu ehliyet devrinin kapanmış olmasını sağlamak. Bunun için hangi ehliyete sahipseniz sınıfına göre farklı kullanım süresi olacaktır. Aşağıda yeni ehliyetin kaç yıl boyunca geçerli olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Ehliyet Kaç Yılda Bir Yenilenmeli?

Ticari ve ağır araç ehliyeti kullanıyorsanız bu tip ehliyetlerin kullanım süreleri 5 yıl ile sınırlı tutulmuştur. Yani C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri her 5 yılda bir yenilenmesi gerekir. Yenileme işlemlerindeki amaç ise sürücünün artık aynı sınıfa ait ehliyeti kullanabilip kullanamayacağının tespit edilmesini sağlamaktır.

Hafif araç sürücülerinin ehliyetleri ise 10 yılda bir yenilenmesi gerekir. Yani M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgesine sahipseniz ehliyetinizi mutlaka 10 yılda bir yenilemeniz gerekiyor.

Yukarıda da belirtilmiş olduğu üzere ehliyetler 5 yılda ya da 10 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Bu süre sonunda değiştirilmeyen ehliyetler iptal edilmiş olur ve tekrardan yeni ehliyetin alınması mümkün olmayacaktır.

Peki, ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır?

Ehliyet yenileme işleminde yeniden sınava girme gibi bir derdiniz yok, bu nedenle stres olmanız gerekmiyor. Yapmanız gereken tek bir şey var o da herhangi bir sağlık kuruluşundan birini tercih ederek ehliyet raporunuzu almaktır. Rapor alabilmek için devlet hastaneleri, özel hastaneler, aile hekimleri, poliklinikler ve yetkili olan sağlık kuruluşlarından birini tercih etmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemler sırasında herhangi bir sağlık probleminiz olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer hekiminiz sağlık probleminizin olmadığını belirtirse bunu raporunda yazarak ehliyet raporunuzu alabilmenizi sağlıyor.

Aile hekiminden alacağınız rapor için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor, ancak bunun dışında kalan pek çok sağlık kuruluşu sizden rapor için para isteyecektir.

Raporunuzu aldıktan sonra ehliyet için nüfus müdürlüklerinden herhangi birisinden randevunuzu alıyorsunuz ve randevu gününüzde istenilen diğer belgeleri de temin ederek ehliyet yenileme işleminizi tamamlıyorsunuz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2020

Dacia Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

21.01.2021

Motor Bloğu Nedir ve Ne İşe Yarar

21.10.2021

İnce Yedek Lastiklerle Ne Kadar Yol Gidebilirsiniz

22.10.2020

2020 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri Ne Kadar