Yeni Ehliyet Yasasının İçeriği Nedir

ABONE OL
Yeni Ehliyet Yasasının İçeriği Nedir

Bugün gelinen yeni ehliyet yasası ilk olarak 2012 yılında AK parti milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığına sunulan yasa teklifi ile başladı. Yasa otomatik vitesli araç kullanılmasından tutunda ehliyet alabilecekler hakkında tüm detayları kapsıyordu. AB uyum yasaları çerçevesinde düzenlenen yasa eskiden ömürlük ehliyet sistemini de ortadan kaldırmış oldu. Yeni sistem 3 yıllık bir uyum çalışması sonrasında 2016 yılında devreye girdi. Yasaya göre belirlenen en önemli şey ise yeni ehliyet sınıfları oldu.

Yeni Ehliyet Sınıfları Nedir?

Yeni ehliyet sınıflarında denklik yaşanmasının sağlanması adına eskiden 9 tip olan sınıf 18’e çıkarıldı. Düzenlemeye göre ehliyetler ömür boyu olmazken 5 ile 10 yıl arasında da yenilenmesi gerekecek. Otomatik araç kullanan sürücüler B1 ehliyet alırken stajyer sürücü ehliyet kullanacak olan sürücülere ise K sınıfı ehliyet verilecek.

Yasaya göre ehliyet sınıfları ise şöyledir;

A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşuyor. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak.

Stajyer Sürücü Nedir?

Stajyer sürücü, ehliyet alanların ilk 2 yıl boyunca araç kullanmalarını sağlayan belgedir. Bu belge yeni sürücülerin sorumluluklarını ve yükümlülüklerini daha fazla artırmıştır. Stajyer ehliyete sahip olan bir sürücünün almış olduğu ceza puanları ehliyetlerine etki edecek ve duruma göre ehliyetlerinin elinden alınmasına kadar süreci taşıyabilecektir. Yani stajyer bir sürücü ehliyetini ilk aldığında 100 ceza puanı üzerinden değerlendirecek ve sürücü 50 puanı doldurduğunda ehliyetine el konulacak. Aşağıdaki maddeler ise stajyer bir sürücünün ehliyetine el konulmasının gerekçeleridir.

 Stajyer Sürücülerin Ehliyetine Neden El Konulur?

  • Sürücü 3 kez üst üste kırmızı ışıkta geçerse,
  • Belirlenmiş olan hız sınırını aşarsa,
  • Alkollü araç kullanırsa,

Yukarıdaki hususlar doğrultusunda yeni ehliyet yasası yürürlüğe girmiş ve yaklaşık olarak 7 yıldır başarılı bir şekilde uygulanmaya devam etmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.12.2020

Süspansiyon Sisteminin Önemi

17.10.2022

2. El Araç Değeri Hesaplama Kriterleri

11.01.2022

Çeşme Sürücü Kursları - Çeşme Ehliyet Kursları

28.10.2021

Yağ Değişimi Ne Kadar Sürer