Yokuşta Araba Kaldırma

ABONE OL
Yokuşta Araba Kaldırma Teknikleri

Acemi sürücülerin ve sürücü adaylarının en çok korktuğu konuların başında gelen yokuşta araba kaldırma, düz vitesli araç kullanıcılarını en çok rahatsız eden konuların başında gelir. Yeni nesil otomobillerin büyük bir bölümünde bulunan yokuş kalkış desteği bu sorunu bir nebze çözmüş olarak bakılıyor olsa da eski model araç kullanan sayısının fazla olması bu sorunu gündemden hiçbir zaman düşürmez.

Otomatik vites kullanmak isteyenlerin en büyük rahatlığı aracın geri kaçma ihtimalinin çok düşük olması. Kadınların bu konuda erkeklere oranla yeteneğinin daha düşük olması ise kadınların düz vites yerine otomatik vites tercih etmesine imkan tanımıştır.

Bu yazımızda yokuşta araç kaldırma teknikleri hakkında bilgi verelim istedik, çünkü basit birkaç adımla yaşanılan bu sorun kolay bir şekilde atlatılabilir.

Yokuşta araç kaldırma tekniklerini iki başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan birincisi el freni ile yokuşta araç kaldırma ikincisi ise yarım debriyaj ile araç kaldırma. Bu ikisi arasında bir kıyaslama yapılır hangisi daha iyi diye sorulursa el freni ile araç kaldırmanın çok daha pratik olduğunu söylemek mümkündür.

El Freni İle Yokuşta Araç Kaldırma Tekniği

Yokuşta el freni ile araç kaldırmak isteniyorsa ilk yapılması gereken şey el freninin tutup tutmadığını kontrol etmektir. Yani tutmayan bir el freniyle bu işlemi yapabilmeniz mümkün değildir. Eğer el freniniz tutuyorsa yapmanız gereken tek şey yokuşta durduğunuz anda frene basarak el frenini yukarı çekmek olmalı. Frenden ayağınızı bırakmış olsanız bile aracınız geriye gitmeyecektir. Bunun için bir ayağınız gaz pedalının üzerindeyken diğerinin debriyajda olması gerekir. Ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş kaldırırken el freninizi de kontrollü bir şekilde gazla birlikte bırakmak olmalı. El frenini bırakma zamanınız ise aracın kendisini öne atmasıdır. Yani araç hareket etmeye çalışır, fakat kalkamaz. Tüm dengeyi aynı anda yaptığınızda aracınızı kaldırabilirsiniz.

Yarım Debriyaj İle Yokuşta Araç Kaldırma Tekniği

Yarım debriyaj tekniği adından da anlaşılacağı gibi debriyajı ön plana çıkararak uygulanan bir yöntemdir. Bu teknikte ayağınızın biri frende diğeri de debriyajda olmalıdır. Debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş kaldırdığınızda kavrama noktasına geldiğinizde araç titremeye başlar ve bu sırada ayağınızı frenden çekmiş olsanız bile araç geriye gitmez ve gaza basmanız yeterli olacaktır.

Ehliyet ve sürücü bilgileri hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.01.2021

Motor Yağı Katkı Maddesi Nedir, Katkı Maddesi Eklenmeli mi

14.01.2022

Frene Basınca Rölanti Düşmesi veya Yükselmesi Neden Olur

01.03.2021

2021 SRC Belgesi Ücretleri Ne Kadar

30.10.2020

Karda Lastik Basıncını Düşürmek Doğru mu