Yurtdışından Nasıl Araba Alınır
Yurtdışından araç nasıl alınır sorusunda bulunmak istenen şey aslında vergi konusudur. Çünkü ülkemizde özellikle sıfır araçlar üzerindeki vergi yükü ucuz bir aracı çok daha pahalı bir hale getirebiliyor. Bunun içinde imkanı olan kişiler yurt dışından araç getirmek için arayış içerisine giriyor.
Eğer alacağınız arabayı Almanya gibi üretici bir ülkeden getirecekseniz bu durumda kağıt olarak yapacağınız işlemlerde avantajlı olursunuz. Çünkü genelde ekstra ücretler çok fazla olmaz.
Yurtdışından getireceğiniz aracın mutlaka faturalı olması gerekiyor. Eğer araç faturalı değilse bu durumda gümrüğe alınmaz. Gümrüğe gelen araç için ÖTV ve KDV ödemesi yapılması gerekiyor. Bu ödemeler aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanır. Yurtdışından getireceğiniz araç için % 18 KDV ödersiniz. Gümrükten aracın çıkması için yapacağınız işlemler farklı olabilir. Burada belirleyici faktör ise aracın modeli ve teknik özellikleridir.
Belirlenmiş olan rakam kabul edildikten sonra aracın gümrükten çıkarılması gerekir ve bunun için her araçta farklı fiyat çıkacaktı.
Birçok Avrupa ülkesi araç alımlarında 1 günü geçilmediği sürece KDV almaz. Ancak aracı 1 ay içerisinde gümrükten çıkarmak isterseniz KDV ödemesi yapmanız gerekir. Bu durumda Türkiye’de de KDV ödeyeceğiniz için araç hem daha pahalıya gelecek hem de iki kez vergi ödemiş olacaksız. Bunun içinde pek çok kişi yurtdışından araç getirmek istediklerinde hava ya da kara yolunu tercih ederler.
Yurtdışından araç almak sizin hangi ülkeden alacağınızla alakalı bir durumdur bu nedenle de değişiklik gösterir. Yurtdışından araç almak ucuz gibi görünüyor olsa da aslında her kalem için ekstra ödeme yapacağınızı düşünürsek alacağınız araç teknik ve donanım olarak sizi mutlu edebilecek ya da avantaj sağlayabilecek değilse bu durumda çok tavsiye edilmez.
Yabancı Plakalı Araç Almak
Yabancı plakalı aracı Türkiye’ye getirme süreci biraz karmaşıktır. Eğer ki siz bu aracın sahibiyseniz ve Türkiye’ye gelmek istiyorsanız herhangi bir şekilde vergi ödemenize gerek yoktur. Araç geçici olarak kalacaksa ekstra ödeme yapılmaz ancak araç atık burada kalacaksa o zaman bu durumda vergilerinin de ödenmesi gerekecektir.
- Getirilen araç ülkede en fazla 730 gün kullanılabilir.
- Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz.
- Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz ya da devredilemez.
https://www.surucukurslari.com/