Yürüyen Aksam Neye Denir? Hangi Parçalardan Oluşur
Otomobillerde yürüyen aksam denildiğinde sürücüler genelde anlatılmak istenilen şeyin ne olduğunu bilir. Ancak araçlarla haşır neşir olmayan ve ehliyetini almamış olan kişilerin yürüyen aksamın ne anlama geldiğini bilmeyebilir.
Yürüyen Aksam Nedir?
Yürüyen aksam bir aracın belden aşağısındaki parçaların tamamı için kullanılır. Kısacası bir aracın güvenli ve konforlu bir şekilde hareket ettirilmesini sağlayan ekipman ve parçaların tamamıdır diyebiliriz.
Yürüyen Aksam Hangi Parçalardan Oluşur?
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi yürüyen aksam birden fazla parçadan oluşur. Bunlar tekerlek bağlantısı, amortisör sistemi, direksiyon, frenler, lastik ve tekerlekler olarak sıralanabilir. Otomobilin ön düzen parçaları olan fren ve süspansiyon yürüyen aksam olarak değerlendirilir. Bu parçaların hatasız bir şekilde çalışması hem aracın güvenliği hem de sürücü konforu açısından çok önemlidir. Aracın ön düzenindeki tüm parçalar 10 bin kilometre bakımında gözden geçirilmeli, yıpranan parçalar varsa değiştirilmelidir.
Ön Düzen Parçaları Neler?
Aks: Aksın görevi diferansiyelden aldığı gücü tekerleklere aktarmaktır. Aks körükleri belli zaman aralığında kontrol edilerek yırtık olup olmadığı gözlemlenmelidir. Körükler kauçuk malzemeden yapıldığı için bazı durumda zarar görebilir.
Rot-Rot Kolu- Rot Başı: Rot, rot kolları ve rot başları direksiyonu çevirdiğinizde bu hareketin tekerleklere iletilmesini sağlar. Eğer siz aracınızın direksiyonunu düz tuttuğunuzda aracınız sağa veya sola doğru çekiyorsa bu durumda sorun var demektir. Böyle bir sorun yaşanması durumunda aracın rot balans ayarının yapılması gerekir.
Süspansiyon Sistemi: Süspansiyon sistemi aracın yola tutulmasını sağladığı gibi bozuk ve engebeli zeminde sürücü konforunun bozulmamasını sağlar. Süspansiyon sistemi içindeki önemli parçalardan biri amortisörlerdir. Bu parçalar kullanıma bağlı olarak zaman içinde arızalanabilir.
Z Rot: Aracınızla viraja girdiğinizde dengesinin bozulmamasını sağlar. Z Rotlar, stabilizatör şeklinde de isimlendirilmektedir. Araç dışarı doğru savrulduğunda araç ile tekerlek arasındaki açı farkını azaltarak aracın dengede kalmasını sağlar.
Rotiller: Rotillerin görevi, aksların tekerleklere bağlı kalmasını sağlar. Tümsekli olan yollarda rotiller harekete geçer ve bağlantının korunmasını sağlar.
Salıncaklar: Salıncak yani halk arasında bilinen adıyla tablalar, aracın ön takımının darbelere karşı korunmasını sağlar.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.