Z Rot Nedir? Z Rot Ne Zaman Değiştirilir

ABONE OL
Z Rot Nedir - Z Rot Ne Zaman Değiştirilir

Z rot araçta bulunması gereken bir bağlantı elemanıdır. Z rotun bir ucu amortisöre bir ucu ise denge koluna bağlıdır.

Aracın her tekerinde Z rotu bulunur. Temel amacı ise tekerleklerin yukarı aşağı doğru hareketini sağlayarak bütünlük içerisinde ve dengeli biçimde çalışmasını sağlamaktır.

Z Rotu Ne İşe Yarar?

Araçta yolculuk ederken bir viraja girildiğinde vücudunuz dönüşle birlikte dönüşün dışına doğru hareket eder. Araçtaki tüm parçalarda aynen bu şekildedir. Eğer viraja kontrolsüz bir şekilde girerseniz bu durumda aracın lastikleri yerle temasını keser ve takla atar. Z rotunun görevi burada devreye girer. Dış lastiklere fazla ağırlık ve iç lastiklere daha az ağırlık kazandırdığı için savrulmanın etkisini azaltır. Direksiyonun kontrolünü sağlayarak sürücünün yapmaya çalıştığı şeyi daha kolay bir hale getirir. 

Araçta Z rotu yoksa bu durumda araç dengesiz bir şekilde hareket eder. Çok fazla Z rotu olması ise aracın süspansiyon sisteminin bağımsız hareketini engeller yani bir tekerlek çukura girdiği zaman tek bir tekerde yaşanan sarsıntıyı diğer tekere iletir ve bu da rahatsız edici bir durum olur. Bunun için ideal olan Z rotunun monte edilmesi oldukça önemlidir.

Z Rotu Değişim Fiyatı Ne Kadar?

Z rotu aracın markasına ve modeline göre değişir, pahalı olmayan bir parça olduğundan dolayı değişimi sorun yaratmayacaktır. Bunun için Z rotu değişimi esnasında fiyattan ziyade işçiliğe önem verilmesi çok daha mantıklı olacaktır.

Bozuk Z Rotu Sesi Nasıldır?

Z rotu önemli bir görev yaptığı gibi hassas bir parçadır. Bunun için Z rotu bozuk olduğunda aracınızın ön takımından da sesler gelmeye başlayacaktır. Örneğin araç çok küçük bir esneme yaptığında bile içeri yüksek oranda ses gelir.Bazı durumda araç çukura düşmese bile ses gelir.

Z Rot Değişimi Nasıl Yapılır?

Z rotunun değişimi yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi değişimi en kolay olan mekanizmadır. Aracı kriko ile yukarı kaldırarak tekerleği söküp değiştirme işlemine başlanabilir.

Otomobil teknik bilgileri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.10.2020

Ehliyet Almak İsteyenlerin En çok Merak Ettiği 6 Soru

07.10.2021

Direksiyon Sınavına Girmezsem Hakkım Yanar Mı

08.06.2022

Elmalı Sürücü Kursları - Elmalı Ehliyet Kursları

01.09.2020

Trafik Sigortasında Çekici Hizmeti Var mı