Düz Vites-Otomatik Vites Nedir?

ABONE OL
Düz Vites-Otomatik Vites Nedir

Bu iki araç tipinin kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunmakla beraber ikisinden birini tercih etmek tamamen arabayı kullanacak kişinin tercihine bağlıdır. Düz (manuel) vites ve otomatik vites arasındaki fark aslında oldukça basittir. Vites şanzımanının çalışma prensibinin farklı olduğu bu araçların düz vitesli olanlarında vites değişikliğini sürücü kendisi ayarlarken otomatik vitesli olanlarında aracın hangi viteste sürüşe devam etmesi gerektiği motor ve hız devri arasında bağlantı sağlayarak araç kendisi belirler. Aslında bu küçük gibi görünen fark birçok şeye etki etmektedir. Sürüş güvenliğinden, harcanan yakıt miktarına ve araçların fiyatlarına kadar birçok alanda fark yaratan vites tipi araç satın alınırken dikkat edilen en önemli özelliklerden biridir.

İki araç tipi arasındaki artı ve eksilere değinmemiz gerekirse vites değiştirme inisiyatifi kendisinde olan araçlar motor gücüne daha fazla ihtiyaç duyarak bu işlemi gerçekleştirdiği için daha fazla yakıt harcarlar bu yüzden düz vitesli araçların yakıt kullanımları daha azdır. Otomatik vitesli araçlar debriyaja basma ve vites değiştirme gibi bir dert olmadığı için kullanıcılarına konforlu bir seyahat imkânı sunar. Bu konforlu sürüş uzun süreler araba kullanarak trafikte kalındığı göz önünde bulundurulursa hiç de küçümsenecek bir özellik değildir. Ancak konforlu sürüş imkânı ve daha ileri motor teknolojisi yüzünden otomatik vitesli araçlar düz vitesli araçlara kıyasla daha pahalıdır. Aynı zamanda otomatik vitesli araçların bakım-onarım masrafları da düz vitesli araçlara göre daha pahalıdır. Fakat ülkemizde ve dünyada teknolojinin de gelişmesiyle beraber fiyatlar arasındaki farklar günden güne azalırken otomatik vitesli araçlara rağbet artarak devam ediyor.

Son olarak araç kullanmayı otomatik vitesli araç üzerinde deneyen ve düz vitesli araç kullanmak istemeyenler için 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan uygulama ile otomatik vites ehliyeti de verilmeye başlandı. Buna göre sürücüler herkesin aldığı teorik eğitimi alırken direksiyon eğitimleri otomatik şanzımanlı araçlar üzerinde olacak, direksiyon sınavına da bu araçla girecek olan sürücü adayları başarılı oldukları takdirde otomatik vites ehliyeti almaya hak kazanacak.

Düz vites araçların sürüş keyfi ve az maliyeti, otomatik vitesin konforu bir süre daha tartışılmaya devam edecek gibi duruyor.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.03.2020

Sürücü Kursu Nasıl Seçilir?

24.03.2020

Ehliyet başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

24.03.2020

Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi

24.03.2020

Direksiyon Eğitim Simülatörü Nedir?