Araç İçinde Bulunması Gereken Belge ve Malzemeler Nelerdir
Trafikte güvenli sürüş için kaza ve yangın gibi durumlarda ilk müdahaleyi yapabilecek ekipmana sahip olmak ve kontrol esnasında araca ait belgeleri trafik görevlilerine gösterebilmek gerekir. Dolayısıyla bazı malzemeleri ve evrakları sürekli araçta bulundurmak gerekir. Belge ve eşyaların araçta bulundurulmadığının tespiti yapıldığı zaman sürücüler yasal yaptırımlar ile karşı karşıya kalır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre araçlarda birtakım belge ve malzemelerin bulundurulması zorunlu bir durumdur. Kanunen araçta bulunması gerekenler sürücü tarafından eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. Sürücünün ve aracın trafikte güvenliğinin sağlanması bakımından önemli olan bu evrak ve eşyalardan birinin bile eksik olması halinde ceza kesilir. Bunun yanında sürücü belgesine de 10 ceza puanı yazılır.
Otomobillerde Bulunması Gereken Belgeler
Araç Ruhsatı (Tescil Belgesi veya Trafik Belgesi)
Araçta bulunması gereken belgeler arasında yer alan araç ruhsatı; aracın model, marka, renk, şasi numarası, motor numarası gibi özelliklerinin ve aracın kayıtlı olduğu kişiye ait bilgilerin yer aldığı resmi evraktır. Trafik kontrollerinde ruhsatın, ehliyet ile beraber trafik görevlilerine ibrazı gereklidir.
Sürücü Belgesi (Ehliyet)
Arabada olması gerekenler ehliyet gibi zorunlu olanlardır. Her bireyin, kullandığı aracın tipine uygun ehliyet taşıması zorunludur. Diğer belge ve materyallerden farklı olarak ehliyet taşımamanın cezası 2023 yılında 951 Türk lirası olarak uygulanır. Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullanma durumunda ise 2023 yılı için belirlenen temel ceza 4.060 TL’dir.
Egzoz Pulu
Trafiğe çıkan bütün motorlu kara taşıtlarının her sene bir kere egzoz emisyon değerlerinin ölçülmesi gerekir. Egzoz muayene evrağının bir sonraki ölçüme kadar araçta bulundurulması gerekir.
Kasko Belgeleri
Kasko, yaptırılması yasal açıdan zorunlu olmayan bir trafik sigortası türüdür. Ancak kaza, hırsızlık, yanma gibi tehlikeli durumlarda araç sahibinin maddi hasarını karşılama güvencesi verir. Bu nedenle yaygın bir şekilde tercih edilir. Sigorta firmalarının kasko sorgulama hizmeti ile internet üzerinden kasko teklifi almak mümkündür. Bunun yanında kasko fiyatları ile ilgili bilgi sahibi de olunabilir. Kaskolu araçlar, kasko evraklarını araçta bulundurmalıdır.
Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi
Trafik sigortası, trafiğe çıkan bütün araçlar için yaptırılır. Her sene de yenilenmesi zorunlu olan bir sigorta türüdür. Araç sigortası kaza sırasında karşı aracın ve kazaya karışan kamuya veya üçüncü şahıslara ait diğer malların maddi hasarını karşılar. Bunun yanı sıra varsa kazada yaralananların tedavi masraflarını üstlenir. Trafik sigortası fiyatları araca bağlı olarak farklı şekillerde düzenlenir. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz.
Otomobillerde Bulunması Gereken Malzemeler
İlk Yardım Çantası
Otomobil içindeki ilk yardım çantasının içerisinde aşağıdaki malzemeler bulunmalıdır.
- 2 adet büyük sargı bezi
- 1 kutu gazlı bez
- 3 adet üçgen sargı bezi
- 1 paket hidrofil pamuk
- 1 adet flaster
- 1 adet suni solunum maskesi
- 10 adet çengelli iğne
- Makas
- 10 adet yara bandı
- 2 çift tıbbi eldiven
- 1 adet turnike
- 1 adet elastik bandaj
- 1 adet alüminyum yanık örtüsü
- Kalem
- El feneri
- Not defteri
- Düdük
- Cımbız
- Malzeme listesi
- İlk yardım el kitabı
Yangın Söndürücü
Sürücünün erişebileceği yerde 1 kilogramlık yangın söndürücü bulunmalıdır.
Üçgen Reflektör
Bütün motorlu taşıtların 2 adet yansıtıcı yüzeyli reflektörü olmalıdır.
Zincir ve Çekme Halatı
Kış aylarında yağış esnasında hayat kurtaran zincir ve çekme halatı trafik görevlilerinin sıklıkla kontrol ettiği ekipmanlar arasında yer alır.
Stepne, Kriko, Bijon Anahtarı, Seyyar Lamba
Sürücünün güvenli ve kolay bir şekilde lastiği değiştirebilmesi için gereken materyallerdendir.
Diğer Araçlarda Bulunması Gereken Belge ve Malzemeler
Taksimetre
Ücretli taşıma gerçekleştiren araçlarda, yolcunun görebileceği bir yere konumlandırılmalıdır.
Takograf
Araçların kat ettiği mesafeyi, hızını, çalışma ve dinlenme sürelerini kaydeden aygıttır. Otobüs, kamyon ve çekicilerde bulundurulması zorunlu olan bir ekipmandır.
İç Lamba
Yolcu taşıyan araçlarda aracın içini aydınlatacak şekilde iç lamba olmalıdır. Bu lambanın beyaz renkte olması gerekir.
Takoz
Kamyon, otobüs ve çekici sürücüleri araçlarında 20x20x40 cm ebatlarında 1 adet takoz bulundurmalıdır.
Yangın Söndürücü
Tehlikeli madde taşıyan araçlarda 2 adet; otobüs ve kamyonlarda 1 adet 6kg’lık yangın söndürücünün bulundurulması zorunludur.
https://www.surucukurslari.com/