Hangi Ehliyet Sınıfı İçin Hangi Araçları Kullanabilirim

ABONE OL
Hangi Ehliyet Sınıfı İçin Hangi Araçları Kullanabilirim

Ehliyet sahibi olmak, yalnızca bir aracı sürme yetkisi kazanmakla kalmaz, aynı zamanda sürücülük sorumluluğunu da getirir. Bu sorumluluğun bir parçası olarak, farklı ehliyet sınıflarının hangi araçları kullanma yetkisi verdiğini bilmek oldukça önemlidir. Her ehliyet sınıfının belirli araç türlerine yönelik olduğunu ve her sınıfın gerektirdiği farklı şartlar olduğunu unutmamak gerekir. Peki, hangi ehliyet sınıfı hangi araçları kullanabilir?

M Sınıfı Ehliyet

M sınıfı ehliyet, hafif iki tekerlekli motorlu bisikletler ve mopedler için gereklidir. Bu sınıfa sahip olanlar, silindir hacmi 50 cc’yi geçmeyen veya azami hızı 45 km/saati aşmayan moped ve elektrikli scooter gibi araçları kullanabilir. M sınıfı ehliyet almak, genellikle 16 yaşından itibaren mümkündür ve özellikle gençler arasında popülerdir.

A1 Sınıfı Ehliyet

A1 sınıfı ehliyet, 125 cc’ye kadar olan küçük motorlu motosikletler için geçerlidir. Bu ehliyet ile 11 kW’ı aşmayan motosikletlerin kullanımı mümkündür. Genellikle başlangıç seviyesindeki motosiklet kullanıcıları için uygundur ve 16 yaşında alınabilir.

A2 Sınıfı Ehliyet

A2 sınıfı ehliyet, orta güçteki motosikletler için geçerlidir. 35 kW gücüne kadar olan motosikletleri kapsar. Daha yüksek performans isteyen sürücüler için uygun olan A2 sınıfı ehliyeti almak için en az 18 yaşında olmak gerekir.

A Sınıfı Ehliyet

A sınıfı ehliyet, 35 kW’ı aşan güçlü motosikletleri kullanmak isteyenler için gereklidir. Bu ehliyeti almak için 20 yaşını doldurmuş olmak veya en az iki yıl A2 sınıfı ehliyete sahip olmak şartı bulunur. A sınıfı ehliyet, deneyimli motosiklet kullanıcıları için en kapsamlı motosiklet ehliyeti olarak kabul edilir.

B1 Sınıfı Ehliyet

B1 sınıfı ehliyet, dört tekerlekli hafif araçlar için geçerlidir. Genellikle ATV tarzı araçlar ve bazı hafif quad motosikletleri kapsar. Bu ehliyet 16 yaşında alınabilir ve diğer B sınıfı ehliyetlere geçiş yapılmasına olanak sağlar.

B Sınıfı Ehliyet

Türkiye’de en yaygın ehliyet sınıfı olan B sınıfı, yolcu otomobilleri ve hafif ticari araçlar için geçerlidir. B sınıfı ehliyet sahipleri, 8+1 yolcu kapasitesine sahip minibüsleri ve azami yüklü ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen araçları kullanabilir. Ayrıca, 750 kilogramı aşmayan römork takarak da araç kullanabilirler. Bu ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.

BE Sınıfı Ehliyet

BE sınıfı ehliyet, B sınıfı araçların yanı sıra 750 kilogramı geçen römorkları çekebilen araçlar için gereklidir. Özellikle karavan veya ağır yük taşımacılığı yapan sürücüler için bu sınıf uygun bir seçenek olabilir. BE ehliyeti almak için önce B sınıfı ehliyete sahip olunmalıdır.

C1 ve C Sınıfı Ehliyet

C1 sınıfı ehliyet, 7.5 tona kadar olan kamyonları kullanmak isteyenler için idealdir. Bu sınıf, hafif yük taşımacılığı yapan sürücüler için uygundur. C sınıfı ehliyet ise 7.5 tonu aşan kamyonlar ve çekiciler için gereklidir. C sınıfı ehliyet, ağır yük taşımacılığı yapacak sürücüler için zorunludur. C sınıfı ehliyet almak için en az 21 yaşında olmak ve B sınıfı ehliyete sahip olmak gereklidir.

D1 ve D Sınıfı Ehliyet

D1 sınıfı ehliyet, 16 yolcuya kadar kapasitesi olan minibüsler için geçerlidir. Özellikle küçük ölçekli toplu taşıma hizmetlerinde çalışan sürücüler için bu ehliyet sınıfı uygundur. D sınıfı ehliyet ise otobüs kullanma yetkisi verir ve toplu taşıma araçlarını sürmek isteyenlerin sahip olması gereken ehliyet sınıfıdır. D sınıfı ehliyet almak için en az 24 yaşında olunması gerekir.

F Sınıfı Ehliyet

Tarım sektöründe veya kırsal alanlarda çalışanlar için F sınıfı ehliyet, traktör kullanma yetkisi sağlar. Bu ehliyeti almak için 18 yaşında olmak yeterlidir. F sınıfı ehliyete sahip sürücüler, tarım araçlarını yasal bir şekilde kullanabilir.

G Sınıfı Ehliyet

G sınıfı ehliyet, iş makineleri kullanmak için gerekli olan ehliyettir. Şantiye veya inşaat alanlarında çalışan operatörler için bu ehliyet zorunludur. G sınıfı ehliyete sahip sürücüler, dozer, forklift ve ekskavatör gibi iş makinelerini kullanabilir.

Daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.11.2020

Paralel Park Nasıl Yapılır

08.10.2020

Marş Motoru Kömürü Bittiği Nasıl Anlaşılır

02.10.2020

Hararet Nedir

29.04.2020

Ardahan Sürücü ve Ehliyet Kursları