Araç Motor Bloğu Ne Demek
Motor bloğu, bir otomobilin motorunun tüm parçalarının bulunduğu yere yani motorun bütününe verilen isimdir. Motor blokları aracın performansıyla doğrudan ilgilidir.
Motor Bloğu Nedir? Hangi Malzemeden Yapılır?
Motorun ana parçası olan blok, motorun ağırlığının % 20-25’ini kaplar. Blok üretilirken kullanılan malzeme motorun gücünü ve aracın performansını etkileyeceğinden dolayı hafif ve dayanıklı olması gerekir. Eskiden motor blokları daha dazla dayansın ve düşük maliyetli olsun diye dökme demirden üretilirdi, ancak daha sonrasında bu demir malzemenin ağır olmasından dolayı farklı çözümler geliştirilmeye başlanmış, yeni alışımlar icat edilmiştir. Şu an benzinlik motorlar için dökme demire göre daha hafif olmasından dolayı alüminyum alaşımlı olan malzemeler tercih edilmektedir.
Gri Dökme Demir
Motor bloğu üretiminde şu an en çok kullanılan malzemeler arasında gri dökme demir gelmektedir. Bu malzeme alüminyum alaşıma benzerlik gösterse de iç gerilmesi daha yüksek olduğundan dizel motor bloklarında kullanılmaktadır. Kuvvetli olan bu malzeme sönümleme emilimine ve aşınmaya karşı çok daha dayanıklıdır.
Alüminyum
Hafif olmasından dolayı tercih edilen bu malzemeden üretilmiş motor bloğu daha yüksek performansa sahiptir. Bu malzemenin demire göre dezavantajı ise maliyetinin daha yüksek olmasıdır.
Motor Bloğu Neden Çatlar?
Motor bloğu bazı durumlarda çatlayabilir, ancak bu çatlama genellikle dış etmenlere bağlı olarak meydana gelir. Örneğin; aracın harareti yükseldiğinde motor aşırı bir ısınmayla karşı karşıya kalır ve bu da motor bloğu üzerinde çatlaklara neden olabilir.
Motorun aniden soğuması ve ısınması da yine motor bloğunun çatlamasına neden olur. Eğer aracın soğutma suyu donarsa bu durumda termostat görevini yerine getiremeyeceğinden dolayı blok üzerinde çatlama meydana gelebilir.
Motor Bloğu Çatlağı Nasıl Anlaşılır?
Motor bloğu iç ve dış katman olarak ikiye ayrılır. Dış katmanda motorun soğutma suyu kanalları bulunur. Motor bu suyu kanalları kullanarak motor içinde bir sirkülasyon yaptırır. İç katmanda ise silindirler ve motor yapı bulunur. Çatlaklar genelde dış katmanda olur ve böyle bir durumda araç bir takım belirtiler göstermeye başlar. Bunları şu şekilde belirtebiliriz:
- Motorunuz su eksiltiyorsa blokta kılcalda olsa çatlak mevcut olabilir.
- Hararet durumu motora en çok zarar veren durumlardan bir tanesidir.
- Blok üzerinde yağ kaçakları meydana gelebilir.
- Motor suyunun tamamen bitmesi
- İç katmanda çatlak oluşması durumunda motor suyuna yağ ve motor yağına su karışma durumu meydana gelir.
Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.