Araç Plakası Nereden Çıkarılır

ABONE OL
Araç Plakası Nereden Çıkarılır

Otomobil ulaşım kalitesini artırmış olan en önemli araçlardır. Bu araçların teknolojiyle birlikte hem tasarım hem de donanım yönünden gelişmiş olması sürücülere daha keyifli araç kullanma imkanı da tanımıştır.

Bir otomobilden bahsedildiğinde onun kimliği olarak kabul edilmiş plakası en önemli parçasıdır. Plakalar kullanılan aracı tanımlar. Plakalarda belli başlı standartlar vardır. Bu standartların görmezden gelinmesi mümkün değildir. Bunun için ilk kez plaka alacak olan ya da aracının plakasını değiştirmek isteyenler prosedürlere uymak zorundadır. 

Yeni Plaka Nereden Alınır?

Yeni plaka çıkarılmak istendiğinde ruhsatın sahibinden birtakım evraklar istenir. Bu evraklar şöyledir:

  • Nüfuz cüzdanı fotokopisi
  • Araç ruhsatı ve fotokopisi
  • Eski araç plakası

Yukarıdaki evraklardan da görüleceği üzere bu işlemler plaka değiştirilmek istendiğinde ya da ikinci el bir otomobil satın alındığında geçerlidir. Plaka için randevu alındıktan sonra yapılan işlemler sonucunda ilçe Emniyet Müdürlüğü’nden size verilen belgeyle Şoförler Odası’na gitmeniz gerekir. Buraya bağlı olan bir plaka basım merkezin de aracınızın plakasının basımı gerçekleştirilir. 

Yeni Plaka Çıkarmak Ne Kadar?

Yukarıdaki işlemler devam ederken sürücülerin kafasındaki soru işareti ise bu işlemler için ne kadar ödeme yapacağı hususunda olmuştur. 2021 yılı için konuşacak olursak yeni plaka çıkarmak isteyen birisi 257 TL ödemek zorundadır. Eğer bunun dışında ekstra istekler olacaksa elbette işlemler ve ödenecek tutarda farklı olacaktır. Örneğin yeni çıkarılmak istenilen plaka farklı olabilir. Böyle bir durumda işlemler farklılaşır.

Sıfır Araç Plaka İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sıfır araç plakası alma işlemi yukarıda bahsedilenden daha farklıdır. Genellikle böyle bir durumda bayi sizden alacağı vekaletle birlikte tüm işlemleri kendisi yapar. Plaka konusunda herhangi özel bir isteğiniz yoksa bir sonraki gün plakanız da belirlenmiş olarak aracın plakası hazır size teslim edilir. Yani sıfır araç alımında siz plakayla uğraşmazsınız.

Düşen Plaka Nereden Alınır?

Eğer plakanızı hareket halinde düşürürseniz bu durumda Emniyet Müdürlüğünün Trafik Şubesine girerek dilekçe ile başvurmanız gerekir. yapılan inceleme sonrasında yine yukarıda belirttiğimiz basım merkezine giderek plakanızı bastırabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.10.2021

Sürücü Kursunda Araba Kullanmayı Öğrenmek Neden Önemlidir?

20.02.2023

123/5 Trafik Cezası Nedir, Ceza Tutarı Ne Kadar

05.05.2021

Tekne Nasıl Çekilir

23.11.2022

Türkiye’de Üretilen Araçlar Hangileri