Arızalı Araç Çekme Kuralları - SürücüKursları.com
ÖNEMLİ DUYURU: Ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldı! Daha fazlasını öğrenin!
Türkiye’nin En Büyük
Sürücü Kursu Platformu
Hoşgeldiniz
E-Posta (*)
Şifre (*)
Şifremi Unuttum
Henüz Hesabınız Yok mu?
Üye olmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.
Arızalı Araç Çekme Kuralları
30.07.2021
223
Paylaş

Arızalı Araç Çekme Kuralları

Sebep ne olursa olsun, bir aracı doğru şekilde çekmek için uygun yönergeleri takip etmek önemlidir. Genelde insanlar araçları yolda kaldığında kendileri çekmeyi seçerler, ancak bunu nasıl güvenli bir şekilde yapacaklarının farkında olmadıklarında yanlış çekme, araçta ciddi hasara neden olan çeşitli sorunlara yol açabilir.

Kozmetik Hasar

Aracınızı doğru şekilde bağlamazsanız, dış kısımda çizikler ve ezikler olmak üzere kozmetik hasara neden olabilirsiniz. Bu sorunlar aracın performansını etkilemese de onarımları maliyetli olabilir.

Mekanik Sorunlar ve Şanzıman Hasarı

Kozmetik hasarın yanı sıra, uygun olmayan çekme yöntemleri mekanik ve şanzıman hasarı gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir.  Manuel şanzımanlı bir aracın çekilmesi kolaydır. Ancak, otomatik şanzımanda biraz daha karmaşık hale gelecektir. Otomatik şanzımanlı bir aracı, tüm tekerlekleri yerdeyken çekerseniz, çok fazla hasara neden olabilirsiniz.

Benzer şekilde, dört tekerlekten çekişli araçlar özel önlemler gerektirir. Şanzımanın hasar görmesini önlemek için arka tahrik milinin çıkarılması ve aracın arka tekerlekler yerdeyken çekilmesi önerilir.

Manuel şanzımanlı bir aracı çekerken de zarar verme risk vardır. Bu tip araçlar sadece boşta çekilmelidir. Otomatik şanzımanlı araç boşta olsa bile şanzıman devreden çıkmaz ve çekme şanzımanı yanlış yönde hareket etmeye zorlayabilir. Uygun olmayan çekme yöntemleri, aracınızda ciddi hasarlara neden olabilir ve bu da onarımı çok maliyetli olabilir. Bu nedenle, çekmeyi denemeden önce aracınızın tam özelliklerini net bir şekilde anlamanız gerekir.

Çeken ve Çekilen Araçlarla İlgili Şartlar Nelerdir?

  • Çeken ve çekilen aracın mutlaka boş olması ve yolcu taşımaması gerekir.
  • İki araç birbirine çeki demiri, zincir ya da çekme halatıyla bağlanmalıdır.
  • Çeken ve çekilen araç arasındaki boşluk 5 metreyi geçmemeli ve 2,5 metrenin altına düşmemelidir. Eğer boşluk 2,5 metreyi geçiyorsa araya yansıtıcı koyulması gerekir.
  • Çekilen aracın fren sorunu varsa çeken araç ile arasındaki açıklık 1 metreden fazla olmaması gerekir. İki aracın birbirine yaklaşmaması için çeki demiri olması gerekir.
  • Freni bozuk araç çekilirken hız 20 km’nin üzerine çıkmamalıdır.
  • Kendi hareket gücü olmayan araçlar yalnızca kurtarıcı ile çekilmelidir.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkan Haberler

Daha fazlası

Yorum Yapmak için Giriş Yapın

Yorum yazabilmek için hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap
Henüz yorum yapılmamış.
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. by Timsah