E Devlet Ehliyet (Motorlu Taşıt Sürücü Sertifika) Sorgulama Nasıl Yapılır

ABONE OL
E Devlet Ehliyet Sorgulama Nasıl Yapılır

Millî Eğitim Bakanlığının geçtiğimiz nisan ayında yeni başlattığı uygulamaya göre; motorlu taşıt sürücü kurslarından belge alanların ehliyet sertifika sorgulama ve doğrulama işlemleri online olarak e-Devlet’ten yapılabilmektedir. Motorlu araç sürücü kurslarından kazanılan sertifikaların online olarak sorgulanması ile zaman ve kâğıt kaybının ve sahteciliğin önüne geçilebilmesi amaçlanmıştır.

Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Nedir?

Motorlu taşıt sürücü sertifikası, motorlu araç kullanmak isteyen ve sürücü kursuna kaydolan bireylerin, uygulanan sınavların hepsinden geçer not alarak kazandığı belgedir. Bu belge ehliyet ile değiştirilmek üzere kursiyere verilmektedir.

Sürücü kursunu başarıyla bitirip sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, sürücü kursunun verdiği bu sertifikanın alındığı yerin trafik tescil kuruluşuna başvuru yaparak, sertifikasının karşılığı olan ehliyet ile değiştirmeleri gerekmektedir. Ehliyet yerine kullanılamayan bu belgenin ehliyete dönüştürülmemesi halinde, kişi para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Nasıl Sorgulanır?

Bir yılda ortalama 3 milyon kişinin sürücü belgesi aldığı motorlu taşıt sürücü kursları, kazanılan sertifikaları düzenleyerek ve kontrol edilmesi için il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine göndermekteydi. Kontrol edilen sertifikaların imzalanarak ehliyet sahiplerine gönderilmesi ve ehliyet sahiplerinin de sertifikaları ehliyete çevirmek için nüfus müdürlüklerine gitmek zorunda oldukları bir sistem mevcuttu.

Ehliyet sorgulama işleminin kısa süreli ve kolay bir şekilde yapılabilmesi hem zaman tasarrufu hem kağıt tasarrufu hem de belgede sahteciliğin engellenmesi açısından oldukça yararlı bir uygulama olmuştur.

Birçok kurumun yürüttüğü "Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Sorgulama Hizmeti ve Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Doğrulama Hizmetinin e-Devlet Kapısı Entegrasyonu " projesi sayesinde Nüfus Müdürlüğüne gitmeden, yalnızca e-Devlet sistemi tarafından istenen kimlik doğrulamayı yapıp sisteme girerek sürücü belgesini online olarak ehliyete dönüştürebilmek mümkün oluyor.

E devlet ehliyet sorgulama için E-devlet sistemine girebilmek gerekmektedir. E devlete girebilmek için ise istenen TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi yeterli olmaktadır. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra, arama kısmında sürücü kavramı aranabilir ve ilgili kuruluşun prosedürlerinden yararlanılabilir. Bu sayede barkodlu sürücü sertifikası sorgulanabilir ve doğrulanabilir.

https://www.surucukurslari.com/ 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.06.2022

Gündoğmuş Sürücü Kursları - Gündoğmuş Ehliyet Kursları

05.10.2020

Egzoz Muayene Ücreti Ne Kadar

20.07.2023

Tesla Modelleri ve Özellikleri

03.08.2022

Yeni Opel Astra, Eylül ayında Türkiye'de