Rotil Nedir, Rotil Ne İşe Yarar

ABONE OL

Bir otomobilin görünen kısımlarının yanı sıra görünmeyen kısımları da önemlidir. Bu parçalardan birisi olan rotil ise direksiyon hareketini tekerleğe aktarmakla görevlidir. Her araçta bulunan bu tedarik parçasıyla ilgili merak ettiğiniz bilgilere makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.

Rotil otomobilin ön düzeniyle yakından alakalı bir durumdur. Araçta direksiyon mafsalı ve direksiyon kontrol kolunu bağlayarak hareketli eksenel yatağı ifade eder.

Rotil her yöne dönebilen bir yuvanın içerisinde vidalı uzantının olduğu çelik bir bilye yerleştirilmesiyle oluşmuştur. Hareketli iki süspansiyon sistemini birbirine bağlayan bu parçanın kendisi de hareketlidir. Rotili daha iyi tanımlayabilmek için insan üzerinden örnek verirsek. Kalça ile bacak kemiklerini birbirine bağlayan parça gibidir. Rotilin görevi büyük olduğu gibi taşıdığı yükünde ağır olmasından dolayı tüm parçaların çelik malzemeden üretilmiş olması gerekir.

Rotil Ne İşe Yarar?

Rotil sayesinde tekerlek bağımsız olarak yukarı ve aşağı doğru hareket eder, sağa ve sola doğru dönebilir. Karmaşık bir mekanizmaya sahip olan bu bağlantı elemanı, süspansiyonla birlikte çalışır. Süspansiyonun hareketi esnasında lastiğin yolla teması ve aracın kontrolünün uygun düzeyde kalmasına imkan sağlar. Yani araçların ön süspansiyon sisteminde bulunan rotil güvenli, konforlu ve sağlıklı bir direksiyon hareketini sağlamaya yardımcı olur.

Engebeli Araziler Rotile Zarar Verebilir mi?

Otomobillerde konforu sağlayabilmek için oluşturulmuş süspansiyon sistemi ve rotiller kolay arıza yapabilecek parçalar değillerdir. Ancak aracın düzenli bakımları esnasında da kontrol edilmesi gerekenler arasında yer almalıdır. Rotil arızasının ana nedeni süspansiyon sistemini zorlayacak olan sürüş ve yol koşullarıdır. Düzenli olarak bakımı yapılmamış olan araçlar ve ön kısımdan darbe almış olan araçlar ve uzun süre boyunca rotilleri değişmemiş araçlarda arıza olması muhtemeldir.

Arızalı bir rotilin olması halinde aracın tekerleklerinin açısı bozulmuş olacağından dolayı aracın kontrolü de zorlaşacaktır. Bu beraberinde aracın lastiklerinin düzensiz aşınmasına ve tekerleklerden tıkırtı sesi gelmesine neden olacaktır.  Rotili arıza yapmış olan bir araç sürüşü tehlikeye sokmamak adına hemen bir servise götürülmesi gerekir. Aksi durumda bu tamamen ön takımada zarar verebilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.03.2021

Alkolmetreye Üflememe Cezası Nedir

01.09.2021

Araba Camı Tamiri

31.10.2022

Eskişehir Çifteler Sürücü Kursları – Çifteler Ehliyet Kurslar

11.03.2021

LPG Beyni Neden Donar