Araç Ruhsatı Nedir?
Araç ruhsatı bir nevi araçların kimlik belgesidir. Aracın kimin üzerine olduğunu gösterir. Araç tescil belgesidir. Araç ruhsatları üzerinde 2 farklı bilgi hanesi mevcuttur. Bu hanelerin ilkinde araca ait bilgiler ikincisinde ise araç sahibine ait bilgiler bulunur. Aracın tipi, markası, modeli, rengi, motoru, muayene numarası ve koltuk sayısı gibi bilgiler vardır. Sürücüyle ilgili olaraksa T.C. kimlik numarası, ruhsat sahibinin adı-soyadı ve adres bilgileri bulunmaktadır. Ruhsat çıkartmak için gerekli belgeler bazı araçlar için değişse de genel olarak istenenler şunlardır; sahiplik belgesi, ÖTV belgesi, uygunluk belgesi ve zorunlu trafik sigortası poliçesi. Bunlara ek olarak ticari otomobiller için taksimetre bilgileri, otobüs, çekici, kamyon gibi araçlar içinse dijital takograf tespit tutanağı veya taahhütname. Araç sahipleri ruhsatlarını yolculuk esnasında araçlarında bulundurmak zorundadır ve trafik görevlileri tarafından yapılacak bir kontrol esnasında göstermek zorundadırlar. Yolculuğun süresi ister uzun ister kısa olsun ruhsat araçta bulundurulmalıdır.
Sürücülerin trafik içerisindeyken yanlarında bulundurmak zorunda olduğu ruhsat belgeleri kaybolduğu durumlarda ise bazı işlemler yapılmak zorundadır. Bu işlemlerin yapılmasındaki amaç ruhsatın artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını kanıtlamaktır. Öncelikle emniyet birimlerine ruhsatınızın kayıp olduğuna dair bildirimde bulunulmalısınız. Emniyet birimlerinden araç ruhsat kayıp dilekçe örneği alarak doldurduktan sonra emniyet birimlerine teslim ediniz. Emniyet birimlerindeki işlemleri tamamladıktan sonra ruhsatınızı kaybettiğinize dair gazeteye ilan vermeniz ruhsatın kötü amaçlar için kullanımını engelleyecektir. Ruhsatınıza başka bir araç kaydedilme ihtimalinin önüne geçebilirsiniz. Tüm bu işlemlerle beraber ruhsatınızı kaybettiğiniz zaman yapmanız gereken işlemler son bulur ve ruhsatınızı yeniden çıkarabilirsiniz. Ruhsatınızı yeniden çıkarmanız gereken evraklar ise aşağıdaki gibidir;
- Emniyet birimlerin yapılan kayıp ruhsat başvuru tutanağı,
- Zorunlu trafik sigortasının yapıldığına dair belge,
- Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan bir belge (nüfus cüzdanı-pasaport-ehliyet)
- Motor veya genel muayene tespiti,
- Ruhsat işlemlerinde yetkisi olan bir kişiye ait vekaletname.
01.02.2018 yılına kadar Emniyet Genel Müdürlüğüne yapılan ruhsat işlemleri bu tarihten itibaren noterliklerden yapılmaya başladı. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için Araç Sicil ve Tescil Sistemi (ARTES) adlı sistem kurulmuştur. 2019 yılı için araç ruhsat yenileme işlemi noter evrak bedeli, noter ücreti ve belge baskı ücretleri ile beraber 224 Türk Lirasıdır. Ruhsatsız araç kullanmanın cezası ise 134 Türk Lirasıdır.